• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

    Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Digitální zrcadlovka - tipy, rady, doporučení

Doofer

moderátor
Člen týmu
1 377
ahojte, vzhledem k tomu, že sliby se mají plnit a dcera vydřela mnou nastavenou laťku konečného vysvědčení, musím tedy dodržet nákup dárku, který si přála = digitální zrcadlovka.

něco málo tvrdých dat a faktů:
  • věk 14 let
  • zkušenosti s focením - běžný digitální fotoaparát (kompakt) v průměru za cca 5 tisíc kč plus lepší mobil
  • zkušenosti se zrcadlovkou - žádné, začátečník
  • cenový strop - do 15 tisíc kč
  • preferované značky - Canon, Nikon
procházel jsem weby tak nějak zběžně, ale je tam toho bambilion :) a po hodině jsem z toho byl celkem unavený. možná se mezi vámi najde nadšenec co bude vědět na první dobrou. budu rád za každou radu, než pustím chlup ;) díkes předem
 
Poslední úprava:
K tomuto bude mít určitě co říct @Psycho ale vysvětlil bych dceři že samotný fotak krásne fotky nedělá. Že i se zrcadlovkou dá udělat horší fotka než s mobilem.
 
Jako člověk co profi fotí si dovolím zareagovat.
Já jsem pro Canon ( jedu je už od 350ky) Ovládání a celkové soužití je super.
Aktuálně probíhá ve velkém přechod k Sony.. zjedodušeně, mají lepší snímače.

Do 15 tisíc, hodně záleží co s tím bude fotit, oni ty základní univerzály jsou prostě moc uni, takže čím víc se člověk profiluje do nějaké oblasti která ho baví a zajímá, tím víc pak musí ustupovat z uni stránky jinde.

Šel bych do:
Canon EOS 750D 18-55 IS STM

Rozsah objektivu je celkem dostačující na takové to naučení se.
Nebude to na rychle se pohybující objekty, typu běžící pes v šeru, focení v halách sportu třeba.
Jinak pohoda. časem ( za další vízo :) se dá pořídit lepší objektiv který se snadno vymění.
Výhoda je že na tento bajonet pasuje většina Canon objektivů, počet je obrovský - takže je z čeho vybírat.

Pokud Sony tak třeba:
https://www.alza.cz/sony-alpha-6000?dq=1146582

Další věc, fotkou- cvakem to nekončí.
Na "vyvolávání" fotek doporučuji Lightroom - prozkoumat co je a buď kurzy nebo knížku alespoň.
 
Asi bych se shodnul s Alíkbalíkem , protože sám fotím Canonem ,ta 750 se záklaďákem je docela dobrá volba ,jak taky píše ,na ten bajonet se dá sehnat spousta i bazarových objektivů.
Ale i ta sonny je dobrá volba , poslední dobou Canon ten vývoj flaká a mám spoustu kamarádů ,co přešli k sonny ;)
 
Já používám Nikon D5200 a maximální spokojenost, to je tělo který i náročnějším uživatelům stačí :) ( ale vyšší cena), vrámci úspor bych volil d3400 s objektivem 18-105, a je pro začátek naprosto dostačující :)). Na Canon jsou levnější objektivy , ale nelíbí se mi ovládání . Nicméně je to o vkusu a oběma lze udělat hezké fotky
 
jaj tohle bude ještě horký téma :D
Myslím ,že ani ne , hádají se jen nikonisti s canoňakama a ti ostatní ( sonny s olympusem ) zatim využívají ty novinky ,co ti první dva (c+n) budou mít kdoví kdy :D:D
Já fotim Canonem 5D mark 3 a jsem maximálně spokojený;)
 
no právě... na všech forech, co jsem kdy zažil byly nejvíc HOT téma foťáky a mobily....... páč si každej myslí, že tomu rozumí nejlíp, že jo ...
 
Kup jí co chceš pro začátečníka stačí i úplně nejlevnější tělo, dobrý objektiv stejně cenu těla převýší, ale z vlastních zkušeností -fullframe je vždycky fullframe. Sice se za "profíka" nepovažuji, ale pár mega mi nikony za těch 12 let aktivní kariéry vydělaly. Teď už na to kašlu a fotím nejvíc mobilem. :D
 
mám možnost koupit zánovní ještě v záruce CANON 1200D + EFS 18-55mm. ještě je 3 měsíce v záruce. použit asi 3x na dovolené, jako nový. přes kamaráda. je to dobrá volba? díkes
 
Musí to být zrcátko? Teď tomu šlapou dost na paty bezzrcátka. Třeba taková Sony Alpha 6000 seženeš do cenové relace. Ale bude dražší příslušenství než k zrcadlovkám. Sony bude lepší na tahání a točení videa. Klasická zrcadlovka bude lepší na naučení.

Pokud zrcadlovku, já osobně preferuji Nikon, ale je to dle preferencí a nebo si někde fotoaparát osahat a vyzkoušet držení a ovládání. Z Nikonu bych skočil 3400 lépe 5300 a časem dokoupit nějaký světelný objektiv např. 35mm s 1.8 (za pár korun hodně muziky). Bude moci rozmazávat hezky pozadí a fotit za horších světelných podmínek. Jinak seťák radši 18-55 než 18-105.
 
cena je 6500,- včetně brašny a 8 GB karty. no váhám. četl jsem nějaké recenze ještě když za ní chtěli 10 tis. a nevyšlo to nějak hrozivě. resumé = ideální pro začátečníky.
 
Za ty prachy je to cajk. Mozna pak dokoupit treba pevnou padesatku za 2500Kc, ten setovej objektiv je k prdu, ale na zacatek ok
 
Viděl bych to stejně, do začátku je to stejně vesměs jedno. Když to bude bavit, tak se to stejně bude obměňovat :). Jinak s tou padesátku jak píše Vitus udělá dost parády do začátku. Osobně mě vyhovuje kratší ohnisko, ale je to o zvyku.
 
já tenhle levnej plastovej rachotivej objektiv miluju :) Asi by mi slušela víc 1,4 ale zatím jsem se ke změně neodhodlal...
 
Pokud bys neřešil to, co řeší profíci tak je to pro běžného smrtelníka dobré sklo. Já mám 35 a občas mě zlobí nepřesné ostření.

Jinak ta 1.4 je s cenou někde jinde. A už se vyrábějí i 1.2 :D:p
 
Je zajímavý ,že tu 50/1.8 měl nebo má skoro každý ,bo se za ty peníze nic lepšího sehnat nedalo :) ,já nejvíc používám sigmu 150 , pevnou canonáckou třístovku,nebo 70-200;)
 
Za ty prachy do základu se není čemu divit. Tak to fotíš nejspíš portréty. Chtěl bych si pořídit sigmu 18-35, až bude nějaká kačka navíc.
 
Back
Top