• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

    Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

elektrika Vadné čidlo venkovní teploty?

Ladman

výkonný člen KLANu
504
V posledních dnech mi auto ukazuje nesmyslnou venkovní teplotu, např. dnes -4 st. C. Skutečná teplota je samozřejmě mnohem vyšší. Mám tedy vadné čidlo nebo to může být i něco jiného?
 
S největší pravděpodobností venkovní čidlo teploty co je za nárazníkem bude kaput a nebo bordel v konektoru toho čidla (něco co ovlivňuje jeho odpor). Tak jako tak nezbyde asi nic jinýho než čidlo vyndat a pracovat dál.
Případně jako takovej "pokus zadarmo" můžeš zkusit odpojit mínus na baterce (předtím odpojit proudový čidlo na mínusu), nějakou chvíli počkat, zapojit baterku (nakonec zapojit proudový čidlo) a kouknout co ukazuje za teplotu, jestli tam není nějakej "komunikační šum".
A nebo zkusit diagnostiku (FORScan) jestli nevyhodí nějakou chybu.
 
Poslední úprava:
Tak dnes venkovní teplota v pořádku, aniž bych musel odpojovat baterku. Snad to vydrží. Asi mi tam řádí nějakej šotek:)
 
Tak pro změnu mi ukazatel venkovní teploty na přístrojovce vyvádí za současných vysokých teplot. Jezdil jsem dnes po Praze autem a ráno celkem dobrý - ukazoval 19 °C. Ovšem v poledne, když stála mazdice na slunci, vlezu do auta, nastartuju a ukazuje 20 °C o_O Přitom venku je nejmíň 33 °C. Po nějakých pojížděčkách a dalším postávání asi za hodinu ukazuje nejdřív 21, pak 22. Tak jsem spustil Forscan na mobilu a vida, ambient temperature sensor (nebo jak se jmenuje - bez připojení to nevidím) ukazuje dobře - po nějakém stání 41 °C, za chvíli při jízdě poklesla hodnota na 39 a posléze postupně až na 35 °C. Takže senzor v nárazníku je evidentně v pořádku. Ani Forscan nehlásí žádné chyby. Blbne jen zobrazení na přístrojovce :confused:. Večer při přejezdu od známých to ukazatel dotáhl až na "krásných" 29 °C, ovšem venku bylo stále kolem 32 - už jsem nekontroloval Forscanem. Jakoby to integruje v čase s časovou konstantou několik hodin.
Nějaké rady?
 
Back
Top