• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

    Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

elektrika Xenony, výbojky

Ja koupil za celkem dobry penize ty Osramy Xenarc (viz vyse).V sobotu s Intruderem namontujeme,budeme i čistit cocky,tak nevim jestli me nasledne hodnoce i nebude trochu nadneseny,pac pevne doufam,ze to bude mega rozdil:)
 
Na GG když jsem měl, tak jsem dával Osramy Xenarc original, tam mají mít životnost 3000 hodin. Pak jsou ještě Osram Xenarc clasic a životnost je poloviční. Jinak u GH jsem to udělal stejně a byly tam původně Philips.
 
No tak ja jsem koupil Vybojky, ktery byly (ted se strasne stydim) original VW Skoda a teda mam je tam uz 2 roky a zatim v pohode. Jsou trochu do zluta 4300K, ale parada. Muzu doporucit. Koupil jsem jednu cca za litr.
 
Ahoj mam diesel 2006 s xenonama.
Potreboval bych poradit. Budu ted prave neco delat se svetlama, protoze je mam zluty, xenony stary jako metuzalem a sem rad, ze vidim silnici. Na doporuceni tedy bych koupil ty original osram asi za 750/jedna, je to to nejlepsi co se da sehnat?
Pak vycistati svetla dam nakejm profikum, ja mam obe ruce dozadu a levy.

Pak tam mam jeste asi klopeny, nebo parkovaci svetla, coz pouzivam jako denni. Ty bych chtel vymenit za ledky, neco jako http://e-autodoplnky.cz/2409-patice-t10t20, ale nevite patici? A hodi se to vubec?
A pak rikate, ze si prisvicujete mlhovkama, ale me se zda, ze tam sice je dira, ale zadny svetla, je to mozny? Jaky by tam meli bejt? A nesviti vam pak zadni cerveny? :)

Diky
 
Podívej svetla je dobry zrepasovat. Je potreba svetlo rozlepit, ten venkovni kryci plast prebrousit a obnovit. Pak je zahodno kouknout na parabolu, aby nebyla uz hotova a pripadne ji taky nechat opravit. A samo ze rozlestit cocku. MJe spravovali xenon z Bawa v Vraze na Bohdalci vedle STK. Cely jim ho prineses a oni ho rozlozej a zrepasujou.
Do parkovacek si tu kluci davaji LEDky docela casto. Ja uz je tam nemam protoze mi padaly dovnitr. :D Jestli nemas na pacce blinkru predni mlhovky, pak je tvoje sestka nema. Sice jsou tam cocky, ale vnitrek ne. Ale i to jde dodelat. Da to ale praci a na netu jsou na to navody a Deri to snad i delal.
 
Jen bych doplnil, že parkovací/obrysový světla nelze používat jako denní, i kdyby to mělo bůhvíjakou svítivost (což ani ty LEDky v patici T10 a dálkový parabole nemaji). Když bude svítit denní, nesmí svítit zadní vůbec. To bych radši dopáchal něco do místa těch mlhovek, pokud tam je čočka a mlhovky tam nejsou, a zapojil to jak to má bejt...
 
Jo, ty mlhovy svetla se daji opravdu dodelat. Koupi se moduly a packa,... ze svetel se vynda zaslepka a zamontuje ten modul. Vymenis packy -kus za kus a fungujes. Mlhovky se rozveci predni-zadni... takze je tak muzes pouzit jako denni sviceni a xenony nechat spat... Co se tyce xenonu, vse rekl Nahasapiblablaaa :D
Kdyby jsi byl z Plzenska, byl bych schopny ti pomoct..
 
já jen doplním, že jakékoli světlo ať už mlhovka, dálkové, potkávací, jakékoliv, které nebylo výrobcem vyrobeno a zhomologováno pro denní svícení, jako takové ani nesmí býti použito :) Tolik litera vyhlášky .... ale každý svého štěstí strojvůdcem, že ano ...... ;)
 
Ty yo, sem jeste vic zmatenej nez predtim :) Cim teda mam normalne svitit ve dne? Vypada to, ze celovkou zevnitr auta :)
Jinak ja mam na pacce i predni mlhovky. A bohuzel sem z Prahy.
Kdyby tu byl nekdo, kdo tomu rozumi, a nejlepe mi rek jaky presne zarovky tam mam vsude nakoupit (Novy xenony, ledky za mlhovky a jeste ledky za parkovaci? Mozna i novy dalkovy? A vubec vsude ledky i dovnitr) a jeste to za $$$ udelal, bylo by to super :) Co? Zadnej sikovnej Prazak? Nebo s tim muzu nekam zajet pobliz.
 
Když bude svítit denní, nesmí svítit zadní vůbec.
To je tak ve vyhlasce? Primo receno, ze pri dennim sviceni NESMI svitit zadni?
Protoze ja bych treba zrovna chtel, aby zadni svitilo vzdy, kdyz cokoliv sviti dopredu. U GJ ale s DRL sviti pouze predek a kdyz jsem se ptal v servisu, zda mi muzou udelat, aby svitil i zadek, tak rekli, ze ne.
 
Ja jsem to ted take zkousel hledat a zatim jsem nenasel. Homologace pouzitych svetelnych zdroju je jasna vec, ale me prave zaujala ta nemoznost pouzivat zadni obrysova svetla. O tom slysim prvne, zatim jsem to nenasel, ale nechci tu kazit rady pro Orika.
 
Teď jsem na to ještě koukal a jednak předpis o umístění vykresluje a vypisuje jen přední část auta:
"Provedení a umístění světel pro denní svícení je dáno homologačním předpisem EHK/OSN č. 48, který předepisuje vyhláška č. 341/2002 Sb. a jejich používání se řídí zákonem č. 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích pozměněným zákonem č. 411/2005 Sb. Samotná světla jsou homologována dle předpisu EHK/OSN č. 87."

A ohledně zadních světel je to vlastně přesně vypsáno, ikdyž ne úplně explicitně:
"světla se rozsvěcejí automaticky po zapnutí zapalování (nastartování motoru) a zhasnou po jeho vypnutí, nebo při rozsvícení obrysových světel" kdy zadní jsou obrysovky.

Ale bylo by zajímavý, kdyby někdo, asi dodatečně, lampy by se na to přepáchávaly složitěji, dal i zadní červený denní svícení, který by to zapnutí/vypnutí splňovaly.
Pak by mě zajímalo oficiální stanovisko, nejspíš asi DEKRY? protože jednu věc by splňovaly a ve vyhlášce je umístění na přední část vozidla, ale (ano, nehledal jsem tak důkladně) o zadních tam zákaz neni :)
 
Ty yo, sem jeste vic zmatenej nez predtim :) Cim teda mam normalne svitit ve dne? Vypada to, ze celovkou zevnitr auta :)
Jinak ja mam na pacce i predni mlhovky. A bohuzel sem z Prahy.
Kdyby tu byl nekdo, kdo tomu rozumi, a nejlepe mi rek jaky presne zarovky tam mam vsude nakoupit (Novy xenony, ledky za mlhovky a jeste ledky za parkovaci? Mozna i novy dalkovy? A vubec vsude ledky i dovnitr) a jeste to za $$$ udelal, bylo by to super :) Co? Zadnej sikovnej Prazak? Nebo s tim muzu nekam zajet pobliz.

No, nebo jestli budes mit nekdy cestu do Plzne ;) Jinak svitit potkavacima -xenony. Ale, vsichni svitime tema mlhovkama. Nikdo to neresi...
 
Já na 6 bohužel stále svítim xenonama, ale přes zimu budu dávat taky denní, na Xedosu si nechávám dělat modul na mlhy (žárovky nejsou tak náchylný, ale pohasne mi celá palubka a nevidim palubák),
ač to nebude mít homologaci, tak to fungovat bude a i to použiju jako coming&leaving home :)
 
No, nebo jestli budes mit nekdy cestu do Plzne ;) Jinak svitit potkavacima -xenony. Ale, vsichni svitime tema mlhovkama. Nikdo to neresi...
No a ty druhy svetla? Tomu se rika jak, to sou normali zarovky a tema ja svitim pres den. Mozna parkovaci? Taky si nikdo nestezoval, rozhodne svitit xenonama pres den je dost extremni :)
A tak jako Plzen neni tak daleko (rozhodne bliz nez moje lenost), zkusim nejdriv toho mistniho natural experta :)
 
No blbost svitit xenonama to je. Jenze parkovaci svetla -ty v parabolach dalkovych svetel nemaji moznost zastoupit denni sviceni. Takze si pomahame tema mlhovkama. To je cely. Jinak Natural dela spis ty ledky, svetla ti nekuchne..
 
Což je ale dle vyhlášky vše špatně, že :D Měly by svítit obrysový (parkovačky + zadní) a hlavní (potkávačky, ať už halogen, či xenon) lampy, nebo denní svícení.
Na mlhy je specifická část, že ve zhořšených podmínkách/viditelnosti zadní povinně, přední volitelně (to že kolikrát se pro zapnutí zadních musí zapnout i přední je prostě věc výrobce...).
Ale řekl bych, že ty mlhy nejsou tak náchylný na pokuty, než obrysovky (což je skoro nesvícení, protože to na 30 metrů neni vidět).
Teda doufám, protože to na ně taky chci zapojit :D Ale já budu mít problém s homologací, ne s tim kdy to co má/nemá svítit :)

Nechci dělat světoznalýho, na jednom autě xenonama prostě svítim a na druhým tot aky nebudu mít úplně košer :) Ale radši jsem vypsal jak by to mělo bejt, aby bylo vše dobře :)
 
Back
Top