• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

    Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Mazda MX-5 stanovila nový světový rekord

  • Vlákno založil News RSS
  • Datum založení
Mazda během akce MAX-5 2013 v nizozemském Lelystadu dosáhla nového zápisu do Guinnessovy knihy rekordůTM. Společné vyjížďky po silnicích v okolí zkušebního střediska RDW se zúčastnilo 683 vozů MX-5, které vytvořily historicky nejdelší kolonu automobilů značky Mazda. K úspěšnému pokusu o překonání světového rekordu přispělo 1450 účastníků akce. Předchozí rekord byl stanoven v roce 2010 v německém Essenu, kde se do vyjížďky zapojilo 459 vozů Mazda MX-5.

V čele jízdy fascinující polderovou krajinou stanul závodní automobil Mazda MX-5 třetí generace (NC), ve kterém seděli nizozemský televizní moderátor Allard Kalff jako řidič a prezident Mazda Motor Europe Jeff Guyton jako spolujezdec. Guyton po úspěšném překonání rekordu převzal oficiální certifikát z rukou komisaře Guinnessových světových rekordů Pravina Patela.

Zkušební středisko RDW v Lelystadu bylo po celou dobu konání akce zasvěceno japonské automobilové značce a jejím příznivcům. Návštěvníkům se představily závodní vozy Ribank Mazda MaX5 Cup a třírotorová Mazda3 20B z majetku belgické závodnické rodiny Van Hercků. Na klopeném oválu si účastníci mohli důkladně vyzkoušet novou technologii Mazda i-ACTIVSENSE nebo se pobavit v některém ze závodních simulátorů. Pro testovací jízdy byly k dispozici všechny aktuální modely Mazda SKYACTIV a přítomní majitelé MX-5 měli možnost nechat si zdarma zkontrolovat technický stav svého vozu. K vidění byly i výjimečně zachovalé exempláře MX-5. Cenu za nejkrásnější a nejautentičtější vůz si převzal Ludo Vander Vliet z belgického Duffelu. Druhou cenu získal Maarten Tuiten z nizozemského Almela, následovaný rovněž Nizozemcem Pieterem Staatem.

V závěru dne se asi 250 stále přítomných vozů seskupilo tak, aby vytvořily velké "autokino". Diváci dostali na výběr ze tří filmů, o nichž hlasovali troubením na klakson. Nejhlasitější podpory a následného promítání se dostalo snímku Smrtelné lži, v němž ztvárnil hlavní roli Richard Gere.

Pokračujte ve čtení...
 
Back
Top