• Prosíme nepište moderátorům a správcům soukromé zprávy s technickými dotazy. Největší šance, jak se Vám dostane odpovědi, je položit dotaz do příslušného fóra. Pokud nenajdete správnou kategorii nebo název, založte nové vlákno. V případě potřeby to přejmenujeme nebo přesuneme.

    Děkujeme za pochopení, tým správců MazdaKlanu

Rotační motor se vrátí v příštím roce, bude dobíjet elektromotor MX-30

Je to víc než rok, co se představil na tokijském autosalonu vůbec první elektromobil MX-30. Následná jeho evropská premiéra proběhla na začátku roku 2020 v Bruselu. S odstupem času začaly kolovat spekulace, že Mazda přemýšlí o další verzi s vyšším dojezdem.

Současné provedení Mazdy MX-30 nabízí dojezd 200 km, což není zrovna dvakrát oslňující s ohledem na konkurenci, a proto se začalo mluvit o tom, že automobilka pracuje na benzínovém motoru, který by zvýšil avizovaný dojezd. A vypadá to, že čekání je konečně u konce, neboť byl údajně potvrzen návrat rotačního motoru coby generátoru pro MX-30.

Rotary-Engine-1-919x1024.jpg

Při uvedení na trh si Mazda stanovila v Japonsku prodejní cíl 1000 vozů měsíčně, ale ten se plní nyní jen z poloviny. Důvodem je prý zmiňovaný malý dojezd a také styl otevírání dveří ala RX-8, který není praktický na úzká parkovací místa u nákupních center, a především zadní dveře jsou těžkopádné, což nevyhovuje ženám a také dětem.

mazda_mx-30_103_09670515124b0c52.jpg

Podle zveřejněné zprávy automobilka doufá, že se podaří pomocí rotačního motoru zvýšit dojezd z 200 na 400 km, což by mohlo být už lákavé pro náročnější zákazníky a zarytí fanoušci mohou naopak ocenit přítomnost Wankelu, čímž se MX-30 odliší od ostatních elektromobilů. Prozatím se neví, jakým výkonem bude MX-30 disponovat, ale Mazda vsadila na Wankel díky jeho lehkosti, kompaktním rozměrům a menším vibracím ve srovnání s konvenčním motorem.

Mazda MX-30 s rotačním motorem by se měla představit v roce 2022 a osobně jsem zvědav, jak si automobilka poradila s neduhy Wankelu, které jsou u něj známy.

Zdroj: carscoops.com

Článek Rotační motor se vrátí v příštím roce, bude dobíjet elektromotor MX-30 se nejdříve objevil na Mazda News.

Pokračujte ve čtení...
 
Back
Top